Cappuccino ir kafijas dzēriens, kurš sastāv no espresso un silta piena. Pēdējo gadu laikā šis dzēriens ir kļuvis īpaši populārs ASV. Dīvainākais ir tas, ka cilvēki domāja, ka – šis ir pavisam jauns dzēriens. Tomēr cappuccino tiek gatavots jau vairāk nekā pussimtu gadu, savukārt Eiropā šo dzērienu gatavo jau dekādes.

SĀKUMS

Cappuccino sākts gatavot apmēram XX gs. sākumā, no tā brīža, kad tika izgudroti espresso kafijas automāti. vintage_cappuccinoItāļi bija pirmie, kuri sāka gatavot espresso ar pienu, tāpēc atzinību jaunajam cappuccino nevajadzēja ilgi gaidīt.

Pirmie espresso kafijas automāti bija masīvi un bija paredzēti lietošanai specializētās kafejnīcās. No tā brīža sākās kafejnīcu ēra, un cilvēki sāka tajās pavadīt vairākas stundas vienkārši runājoties pie tasītes cappuccino vai latte kafijas.

Līdz pat 1950. gadam, cappuccino visvairāk baudīja itāļi, vēlāk šo tradīciju pārņēma briti. Tiem, šī lieta bija diezgan ierasta, jo kafijai bieži tika pievienots piens. Pretēji, nekā Lielbritānijā, pāri Atlantam jaunais dzēriens uzreiz nekļuva populārs, amerikāņiem vajadzēja vairāk laika, lai pierastu pie šī dzēriena.

NOSAUKUMA IZCELSME

capuchin_monksNosaukums cappuccino ir cēlies no latīņu valodas vārda “caputium”. Vēlāk šo vādu pārņēma vācieši/autrieši un modificēja par “kapuziner”. Tā ir deminutīva itāļu vārda cappucio forma, kas apzīmē galvassegu, vai kapuci, savukārt cappuccino nozīmē “mazs kapucīns”.

Kafijas dzēriens savu nosaukumu ir guvis nevis no galvassegas, bet no Kapucīnu ordeņa apģērbā izmantojamās krāsas. Tā ir īpatnēja krāsa – sarkanīgi brūna, tāpēc XVII gadsimtā vārds “capuchin” bieži tika lietots, lai apzīmētu tieši šī mūku ordeņa izplatīto krāsu.

 

RECEPTE

Ja pagatavotais espresso nav pietiekoši labs, pareizi uzsildītam pienam vairs nav nozīmes, jo labas garšas cappuccino pagatavot vairs neizdosies. Proporcijas ir vienkāršas: 1/3 tasītē aizņem espresso, 1/3 karsta piena un 1/3 piena putas.layer

Pārliecinieties, lai piens sasniegtu 63º C temperatūru. Gatavojot pienu, esiet uzmanīgu un nepārkarsējiet pienu, jo tādējādi varat to piesvilināt.

Ļaujiet pienam nedaudz “atpūsties”. Putas pacelsies, savukārt piens būs trauka apakšā. Šis solis ir īpaši svarīgs, lai cappuccino pareizi saslāņotos.

Espresso pagatavojiet lielā krūzē, vai vislabāk – cappuccino glāzē. Uzsildīto pienu no sākuma lejiet pašā vidū, vēlāk, apļveida kustībām virzieties tuvāk krūzītes malām.

Izmantojot karoti, piepildiet krūzi ar piena putām. Laiks izbaudīt dzērienu!

 

Informācijas avots: www.kafijasdraugs.lv